Kycklingsallad med cashewnötter

Slängde ihop en enkel och god kycklingsallad till middag.



Detta behöver du:

(4 pers)
1 st grillad kyckling
1 påse sallad, babyspenat använde jag
1 burk cocktailtomater
½ gurka
1 paket sockerärtor
2 st avokado
1 rödlök
fetaost eller mozzarella
cashewnötter, valfri mängd

(vill man så kan man även koka lite pasta till och blanda i salladen).

Gör så här: Bena ur kycklingen och skär köttet i lagom stora bitar. Lägg över i en skål. Skär alla grönsaker i bitar och blanda ner i skålen tillsammans med kycklingen. (Koka sockerärtorna i cirka 4 min). Dela osten i bitar och lägg i skålen och häll över cashewnötterna.

Servera med en dressing/kall sås (jag använde mig av creme fraiche smaksatt med vitlök) och vitlöksbröd.


Lussekatter/saffrans-sockerbullar

Efter julklappsshoppandet  fick jag ett ryck och bakade lussekatter/saffrans-sockerbullar med vaniljkräm. Daniel hjälpte mig att rulla lussekatterna till och med!!! ;-) Kors i taket!



Detta behöver du:
2 påsar saffran
½ tsk salt
200 gram smör (äkta smör)
5 dl mjölk
1 ½ dl socker
50 gram jäst, för söta degar
1 ägg
cirka 1 kg vetemjöl (17 dl)

pensling:
1 ägg

garnering:
russin
vaniljkräm till sockerbullarna

Gör så här: 
Stöt saffranet med saltet i en mortel. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och sockret och värm till 37° (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, saffran, salt, ägg och det mesta av mjölet. (Spara lite till utbakningen). Arbeta degen smidig. Låt jäsa i cirka 45 min under en bakduk. 

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Rulla fingertjocka längder ca 20 cm långa. Till lussekatter rullas ändarna åt var sitt håll så att bullen blir S-formad. Sockerbullarna rullas som en "vanlig" rund bulle. 

Lägg dom utbakade lussekatterna/bullarna på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Jäs bröden under bakduk 30 - 40 minuter. Värm ugnen under tiden till 225°. Tryck ner russin som garnering. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5 - 8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Sockerbullarna penslar man med smör och doppar i strösocker. Vill man så kan man spruta i vaniljkräm i mitten av bullen, genom ett litet hål som man gör med en liten kniv eller annat.


Mmmmm!


RSS 2.0