Kycklingsallad med cashewnötter
Slängde ihop en enkel och god kycklingsallad till middag.
Detta behöver du:
(4 pers)
1 st grillad kyckling
1 påse sallad, babyspenat använde jag
1 burk cocktailtomater
½ gurka
1 paket sockerärtor
2 st avokado
1 rödlök
fetaost eller mozzarella
cashewnötter, valfri mängd
(vill man så kan man även koka lite pasta till och blanda i salladen).
Gör så här: Bena ur kycklingen och skär köttet i lagom stora bitar. Lägg över i en skål. Skär alla grönsaker i bitar och blanda ner i skålen tillsammans med kycklingen. (Koka sockerärtorna i cirka 4 min). Dela osten i bitar och lägg i skålen och häll över cashewnötterna.
Servera med en dressing/kall sås (jag använde mig av creme fraiche smaksatt med vitlök) och vitlöksbröd.
Lussekatter/saffrans-sockerbullar
Efter julklappsshoppandet fick jag ett ryck och bakade lussekatter/saffrans-sockerbullar med vaniljkräm. Daniel hjälpte mig att rulla lussekatterna till och med!!! ;-) Kors i taket!
Detta behöver du:
2 påsar saffran
½ tsk salt
200 gram smör (äkta smör)
5 dl mjölk
1 ½ dl socker
50 gram jäst, för söta degar
1 ägg
cirka 1 kg vetemjöl (17 dl)
pensling:
1 ägg
garnering:
russin
vaniljkräm till sockerbullarna
Gör så här:
Stöt saffranet med saltet i en mortel. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och sockret och värm till 37° (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, saffran, salt, ägg och det mesta av mjölet. (Spara lite till utbakningen). Arbeta degen smidig. Låt jäsa i cirka 45 min under en bakduk.
Lägg dom utbakade lussekatterna/bullarna på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Jäs bröden under bakduk 30 - 40 minuter. Värm ugnen under tiden till 225°. Tryck ner russin som garnering. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5 - 8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Sockerbullarna penslar man med smör och doppar i strösocker. Vill man så kan man spruta i vaniljkräm i mitten av bullen, genom ett litet hål som man gör med en liten kniv eller annat.
Mmmmm!