Grekisk mat

Efter asiatisk mat kommer grekisk mat på min lista! Idag gjorde jag souvlaki, tzatziki och grekisk sallad till middag. Gott som bara den var det! :-)

Souvlaki består av små bitar kycklingkött (eller fläskkött) och ibland grönsaker som grillas på grillspett.

Grekisk sallad är en sallad som innehåller fetaost, tomat, gurka, rödlök och oliver om man vill ha det. Den innehåller alltså ingen sallad, som t ex isbergssallad.



Detta behöver du:

Souvlaki:
3-4 st kycklingfiléer (cirka 6 st kycklingspett)
Marinad om man vill ha det

Grekisk sallad:
½ gurka
2 st tomater
1 st rödlök
1 st paprika
god fetaost
(oliver om man vill ha det)
olivolja, salt och peppar

Fusk-tzatziki:
3 dl gräddfil
1-2 vitlöksklyftor
salt och peppar

Gör såhär: Dela kycklingfiléerna i lagom stora bitar. Trä på köttbitarna på spetten. Dela alla grönsaker i ganska stora bitar. Blanda. Lägg fetaosten ovanpå, ringla över lite olivolja. Salta och peppra.
Blanda gräddfil, pressad vitlöksklyfta, salt och peppar i en skål. Låt stå i kylen en stund.

Grilla kycklingspetten i cirka 10 minuter.

 



Servera med nypotatis!


Tikki Masala

God och snabblagad indisk kycklingrätt, Tikki Masala.

Ingredienser:

3 st kycklingfiléer
1 påse Santa Maria Tikki Masala kryddmix
2 dl creme fraiche
1 dl vatten

Sedan tillsatte jag detta (som man egentligen inte har i)
1 st korv (t ex vanlig grillkorv eller choritzo)
1 st liten paprika

Basmatiris
Naanbröd
Sallad om man vill

Gör såhär:
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Skär kycklingen, korven och paprikan i bitar. Bryn först kycklingen i några minuter, tillsätt sedan korven och paprikan, stek ytterliggare någon minut.

Häll på kryddmixen, vatten och creme fraiche. Blanda väl.



Servera med ris, naanbröd och en sallad om man vill det.


Egen tzatziki

Vill du göra en riktigt god tzatziki, så är detta ett bra recept. Gott till grillat kött och kyckling.

Här är ett enkelt recept på den.

Ingredienser:

500 gram turkisk yoghurt
0,5-1 st gurka
3-4 vitlöksklyftor
salt och peppar

  

Gör såhär: Riv gurkan grovt på rivjärn. Krama ur vattnet. Blanda gurka, yoghurt och pressa över vitlök. Smaka av med svartpeppar och salt.

Låt gärna tzatzikin stå och dra ett par timmar i kylskåp så sätter smakerna sig ordenligt.


Lax med god pestosås

Hittade ett väldigt gott recept idag, som jag bara var tvungen att testa! :-)

Ingredienser:

4 laxfiléer
1 stor gul lök
1 stor röd paprika
olja att steka i
3 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
4 msk god pesto
1 tsk salt
1/2 dl vitt vin
pinjenötter

Gör såhär:

Strimla lök och paprika och stek mjuka i oljan. Lägg över dem i botten på en ugnsform. Lägg på laxfiléerna.



Blanda grädde, creme fraiche, pesto, vin och salt. Häll gräddblandningen över laxen. In i ugnen, 180 C ca 30 min. Rosta under tiden pinjenötterna i en het torr panna.



Gör en god sallad till. Servera med nypotatis eller ris.



Muuuums!



Marabou-kladdkaka med färska hallon

Detta måste vara världens godaste kladdkaka! Sååå god.
Måste testas! :-)



Ingredienser:

4 ägg
5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
8 msk kakao
3 dl vetemjöl
200 gram smält smör

Garnering: 200 gram Marabou-chokladkaka med Daim

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna. Smörj och bröa formen.
Rör ihop ägg, socker, vaniljsocker, kakao, mjöl och till sist smöret. Häll i en form med avtagbar kant. 
Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter.

Under tiden som kakan står i ugnen så smälter du chokladen över ett vattenbad. Som du sedan brer ut över kladdkakan, så fort den svalnat något.

Kladdkakan bör stå kallt minst en timme innan servering - så blir daim-chokladen extra krispig och god!

 
Färdigbakad

 
Garneringen är på...




Kasslergratäng

God och enkel gratäng med kassler och ris.

Ingredienser:

Ris för cirka 4 personer 
600 gram kassler 
1 färsk broccoli
1 lök
1/2 paprika
2dl riven ost
5 dl grädde
1/2 dl chilisås
2 msk majonäs
1/2 tsk sambal olek

Gör så här:
Koka riset och sätt ugnen på ca 200 grader. Lägg det färdigkokta riset i en form, tärna ner kassler och även den färska broccolin. Häll över grädden blandad med chilisås, majonäs och sambal olek.
Strö över en god ost.

Låt stå i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.





Färdigt!



Uppdatering!

Har inte blivit så mycket matlagning på senaste tiden då vi har varit i Danmark på besök...
Så lite senare i dag kommer det upp några nya och goda recept! :-)






Jättegod pastarätt med kyckling

Denna pastarätten måste ni testa! Riktigt gott var det :-)

150g färsk bladspenat
3 kycklingfiléer
2 vitlöksklyftor
6-8 marinerade soltorkade tomater i marinad
smör till stekning
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 1/2 dl Kelda mellangrädde

Gör såhär: Grovhacka den färska spenaten. Skär kycklingen i små bitar. Skala och finhacka vitlöken. Grovstrimla tomaterna. Bryn kycklingen i smöret i en stekpanna, krydda med salt och peppar. Rör i vitlök, tomat, spenat och grädden. Låt det koka ihop i några minuter.

Servera med pasta!



Suuupergott! :-)
Lova att ni testar det...







RSS 2.0