Wallenbergare med potatismos

Dagens middag; Wallenbergare - kalvfärs, lite kaffegrädde, äggulor, salt, vitpeppar, röra, platta ut små biffar, steka, klart! Väldigt gott och saftigt.

Servera med hemmagjord potatismos, ärtor och lingon (och brunsås om man vill ha det)



Detta behöver du till biffarna:

500 gram kalvfärs
4 äggulor
2 dl kaffegrädde
salt och peppar
smör

potatismosen:

14 potatisar
1 krm salt
1 krm vitpeppar
2 dl mjölk, cirka
grillkrydda
2 msk smör

Gör så här med potatismosen: Koka potatisarna i det salta vattnet tills de är mjuka och lättmosade. Häll av vattnet och mosa potatisen. Ta i smöret och sedan mjölken (som ska vara varm), ta fram elvispen och vispa tills moset är segt och lent. Smaka av.

Wallenbergare: Blanda alla ingredienserna utom smöret ordentligt. Smeten blir ganska lös, men det ska den vara. Fixa i ordning åtta lagom stora biffar och stek dem i smör, i kanske 4-5 minuter per sida. Och på svag värme!


Räktoast på smörstekt bröd

En räktoast på smörstekt bröd med isbergssallad, kokt ägg, skivad avokado, romröra, och handskalade räkor. Väldigt enkelt och sååå gott! Smörstekt bröd smakar riktigt, riktigt gott om ni aldrig har testat detta förr! Så testa nu detta!!!



Du behöver:
(till 4 skivor)

4 skivor formfranska
½ kg räkor, helst såna som du skalar själv
1 avokado
1 burk med romröra (jag köpte Hemköps egna, väldigt god)
4 st ägg
sallad
smör

Gör så här: Koka äggen i cirka 8-9 minuter. Skala räkorna. Riv av och skölj salladsbladen. Dela avokadon och skär den i avlånga bitar. När allt detta är gjort, lägger du i en stor klick med smör i stekpannan. Lägg ner dina brödskivorna och stek dom hastigt, tills att dom har fått en fin och krispig yta.

Lägg upp brödskivorna på ett fat och lägg sedan på sallad, ägg, avokado, romröra och tillsist räkorna. Servera med att kallt glas vitt vin. :-) Sluuurp!


SEMLOR!

Hemmagjorda semlor! Åååh, vad goda dom är! Olssons hembageri, släng er i väggen! :-) Eftersom jag har en dansk herre i huset fick det bli både danska och svenska semlor. Dom danska semlorna är där glasyr på. Antingen vanlig glasyr eller chokladglasyr.


Färdigbakade!

Detta behöver du:

75 g smör
3 dl mjölk
0.75 dl socker
1 krm salt
2 tsk stött kardemumma
25g jäst för söta degar
1 st ägg
9 dl vetemjöl, ca
1.5 tsk bakpulver
1 st ägg att pensla med

Fyllning till semlorna
mandelmassa
3 dl vispgrädde
florsocker

Glasyr
1.5 dl florsocker
1.5 msk vatten
kakao

Gör så här: Smält smöret. Häll i mjölk och låt degspadet bli fingervarmt. Tillsätt socker, salt och kardemumma. Blanda i jästen och rör tills den helt har löst sig. Tillsätt ägget och det mesta av mjölet uppblandat med bakpulver. Bakpulvret gör bullarna extra luftiga. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under duk i 40 minuter. Ta upp degen och dela den i lagom stora bitar, cirka 25 bitar. Rulla bullarna runda. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk i 30 minuter. Pensla med ägget och grädda i 225 grader varm ugn i ca 8 minuter. Låt svalna under duk.


Svensk och dansk semla



Pyttipanna

Svensk husmanskost var det här. Pyttipanna blev gårdagens middag! Väldigt gott enligt mig, men enligt en dansk - sådär! :-)

Detta behöver du:

cirka 10 st potatisar
200 gram lövbiff eller ryggbiff
1 paket bacon
150 gram fläsk (om man vill)
1 gul lök
salt och peppar
smör

ägg
rödbetor

Gör så här: Koka potatisen och låt den bli kall i kylen. Skär köttet och potatisen i tärningar. Strimla baconen. Hacka löken i lagom stora bitar. Stek köttet och löken i några minuter, tillsätt sedan den tärnade potatisen. Salta och peppra efter smak.

Servera med stekt ägg och rödbetor.


Hemmagjord pizza

Igår blev det hemmagjord pizza till middag. Eller hemmagjord och hemmagjord - köpte färdig pizzabottnen på rulle som man sedan lägger på valfri fyllning på. Jättegott och enkelt!

Detta behöver du:

1 st pizzadeg, t ex Pizza Kit (innehåller deg och tomatsås)

och sedan valfri fyllning, jag använde:
riven pizzaost
salami
parmaskinka
skinka
paprika
ananas
tacosås
sallad (till parmaskinka-pizzan)

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Följ anvisningarna på förpackningen. Lägg på valfri fyllning och strö till sist på riven ost. In i ugnen i cirka 15-20 minuter. 

Om man vill kan man servera pizzan med pizzasallad eller coleslaw.  


Parmaskinka till vänster och salami till höger


Filmen "Knight and day", Coca Cola och pizza a la Maddis

Ingen smalmat direkt, men vad gör det om 100 år... En lång promenad, så kändes det bättre igen! :-)

Stekt ryggfilé av torsk med gröna ärtor och kall sås

Dagens middag blev stekt ryggfilé av torsk, panerad i ägg och ströbröd - och muuuuums, vad gott det blev! Riktigt, riktigt god och saftig. Mycket godare än förväntat!!! Kommer jag verkligen göra igen. :-)



Detta behöver du:

(2 portioner)
1 paket ryggfilé från Findus
ströbröd och 1 ägg

potatis
ärtor
broccoli

sås:
gräddfil
lök
rom (kan uteslutas)
dill
salt och peppar

Gör så här: Tina filéerna. Vänd dom i uppvispat ägg och sedan i ströbröd smaksatt med salt och peppar. Stek filéerna i rikligt med margarin på ganska svag värme, i cirka 12-14 minuter. (Innan detta påbörjar du potatisen).

Under tiden som du steker fisken, kokar du ärtor och broccoli (eller andra grönsaker om du hellre vill ha det). När detta kokar blandar du snabbt ihop såsen. Häll en burk med gräddfil i en skål. Hacka lök och dill och blanda i (och rom om du vill ha det). Salta och peppra.

Servera och njuuut! ;-)




Svärmor Inger-Maries lasagne

Svärmors goda lasagne blev gårdagens middag! Riktigt god och krämig! :-)

Detta behöver du:

500 gram nötfärs
5 dl vispgrädde
1 burk krossade tomater
1 lök
1 purjolök
1 paprika
champinjoner
1 liten bit färsk chilli
riven ost
lasagneplattor

kryddor: cayennepeppar, chillipulver, paprikapulver, salt och peppar

Gör så här: Stek köttfärsen och grönsakerna tills att köttet är genomstekt. Häll i vispgrädde och krossade tomater. Låt koka i 5-10 minuter. Smaka av med kryddorna! Varva lasagneplattorna med såsblandningen. Börja och sluta med sås. Strö riven ost över.

200 grader i cirka 30-35 min.

Servera med en god sallad och vitlöksbröd. ;-)


Paneng red curry

Paneng red curry - god thaigryta som är enkel att göra med färdig såsbas som man blandar med kyckling och grönsaker.



Detta behöver du:

3 kycklingfiléer
1 paprika
1 burk minimajs
1 lök
1 paket Santa Maria, Paneng red curry
1 paket nudlar eller ris om man hellre vill ha det

Gör så här: Strimla kycklingen i bitar och bryn i stekpannan. Sätt på vattnet till nudlarna. Tillsätt strimlad paprika, minimajs och lök. Stek tills att kycklingen är genomstekt. Häll på såsbasen samtidigt som du kokar nudlarna. Låt koka i cirka 3 minuter. När nudlarna är färdigkokta häller du över dessa i stekpannan och blandar med det andra.

Servera!


Krämig vitlökslax och exotisk fruktsallad med varm vit chokladsås

Idag gjorde jag en riktigt krämig och god vitlökslax. Riiiiiiiiiiiktigt gott! :-)
Testa detta!!! 

Till efterätt gjorde jag en exotisk fruktsallad med vit chokladsås, receptet hittade jag här:
www.nickansdagbok.blogg.se.

Detta behöver du:
(4 port)
4 bitar laxfilé
1 ask Cantadou vitlök & örter
3 dl mellangrädde
salt och citronpeppar
ca 1 kg frysta räkor med skal

Gör så här: Lägg laxen i en ugnsform. Blanda färskost och grädde till en sås. Smaksätt med salt och citronpeppar. Häll såsen över laxen och ställ in i ugnen, 200 C, ca 20 min. Skala räkorna. Ta ut formen ur ugnen och strö över räkorna. Servera med ris och en god sallad till.



Exotisk fruktsallad

Detta behöver du:

1 mango och/eller 1 apelsin
2 kiwi
2 dl färska jordgubbar
2 msk flytande honung
rivet skal av 1/2 citron
2 msk hackad mynta (om man vill)

Sås:
2 dl vispgrädde
200 g vit choklad

Skala och skär frukten i bitar. Dela jordgubbarna. Blanda honung, citronskal (och mynta). Häll det över frukten och rör om. Koka upp grädden i en kastrull och ta den från plattan. Grovhacka chokladen. Rör ner den i grädden och låt den smälta. Lägg upp frukten och ringla såsen över.




Fullkornsbröd

Idag gjorde jag en riktig "brakfrukost" med nybakat bröd och gott pålägg.
Ett väldigt enkelt och gott bröd att baka - Finax brödmix! :-)

Detta enda du behöver göra är att tillsätta vatten, torrjäst och knåda degen. Snabbt och enkelt!


Du behöver:
1 paket Finax brödmix, t ex fullkornsbröd
mannagryn eller något annat att strö på

Hur du gör står på baksidan av paketet.








Räkcocktail

Till nyår gjorde jag en räkcocktail till förrätt.

Väldigt gott och väldigt enkelt! Man kan förbereda det mesta och lägg ihop strax före servering.




Detta behöver du:
(4 pers)
ca 20 räkor (med skal)
1 litet grönsallatshuvud
2 ägg
4 tunna citronklyftor
1 tomat

Till dekoration:
4 4 tsk majonnäs
dillvippor

Rhode island-sås:
2 dl creme fraiche
1,5 dl majonnäs
1-2 msk chilisås
salt och vitpeppar
några droppar pressad citronsaft

Gör så här: Blanda majonnäs, creme fraiche, chilisås, citron, salt och vitpeppar. Låt stå svalt till servering. Hårdkoka äggen och spola dom kalla i kallt vatten. Skölj och dela tomaten i klyftor och äggen i halvor. Skala räkorna. Skölj och strimla salladen och bottna cocktailglas eller små portionsskålar med den. Klicka rhode island-sås över salladen och fyll på med tomat och räkor. Klicka majonnäs på ägghalvorna och sätt dit en dillvippa på varje. Placera ägg och citron överst.

Servera med ett kallt glas vitt vin! ;-)




RSS 2.0