Kasslergratäng med ananas och tomat

Sjuuukt god kasslergratäng med färsk ananas och cocktailtomater!

Ingredienser:

1 bit kassler
1 färsk ananas
cocktailtomater
2,5 dl grädde
2,5 dl matlagningsgrädde
2 msk chilisås
1 tsk sambal olek

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Skär kasslern i ganska så tunna skivor. Lägg över en i ugnsäker form. Skär ananas i lagom stora bitar och delar tomaterna på mitten. Lägg detta över kasslern.



Blanda grädde, matlagningsgrädde, chilisås och sambal olek i en skål, häll sedan såsen över köttet.

200 grader, i cirka 20-25 minuter.
Servera med ris och sallad (machesallad, babyspenat, gurka, tomater, rödlök och fetaost).

Mmmmmmmmmmmmm, säger jag bara! :-)



Äppelpaj med svenska äpple

Gjorde en förbaskat god äpplepaj igår med svenska äpplen! :-)

Detta behöver du:
6 st svenska äpplen
kanel
socker

Smulpaj: 
3 dl vetemjöl
3 dl havregryn
2 msk socker
200 gram smör

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur och skär äpplena i bitar. Lägg i en lätt smord pajform. Strö över socker och kanel.



Blanda vetemjöl, havregryn, socker och smöret till en grynig massa. Fördela smulpajen över äpplena.

Grädda i ugnen i ca 20-30 min.
Servera med en god vaniljsås!


Kycklingfilé i chunky salsa

Väldigt enkel och lättlagad kycklingrätt. Gott, gott! :-)



Ingredienser:
2-3 kycklingfiléer
5-6 champinjoner
1 burk chunky salsa (jag valde MEDIUM, men för den som inte gillar stark mat så ta MILD)
1 msk strösocker
persilja
salt och peppar

tortillas
gratängost

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Skär kycklingköttet i strimlor. Dela svampen. Stek kycklingköttet tills det fått fin färg. Låt svampen stek med i några minuter. Tillsätt salsa och socker, låt småkoka i 10 min. Späd ev. med lite vatten. Smaka av med salt och peppar. Finhacka under tiden persiljan. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Skär tortillian i fyra delar. Lägg riven ost på tortillian, sätt in i ugnen tills osten har smält.

Strö över persilja på kycklingen när den ska serveras.
Gör gärna en sallad till.

Bakad potatis med skinkröra

Denna skinkröran MÅSTE ni bara prova - mycket godare än Graffitis bakpotatisar med röra!!! :-)

Ingredienser:
(2 pers)

1 paket strimlad rökt skinka (eller rökt kalkon, smakar precis lika gott)
2 dl creme fraiche
1 tsk dijonsenap
1 tsk italiensk salladskrydda
1 st rödlök
1 st liten paprika
1 knippe gräslök
1 st äpple (gärna svenska, som det finns massor av nu - och goda är dom!)
salt och peppar

Gör så här: Häll creme fraichen i en skål. Blanda i skinkan/kalkonen och rör om ordenligt. Tillsätt sedan dijonsenap och italiensk salladskrydda, rör väl. Skär äpplet och paprikan i små bitar, hacka löken och gräslöken. Häll detta i skålen, salta och peppra efter smak.



Servera med bakad potatis, vitlöksbröd och en god sallad.
Potatisen: 220 grader, i cirka 1-1,5 timme. (Glöm inte sticka några hål i potatisen).


Kycklinggratäng med dijonsenap

Testade att göra Iias goda och krämiga kycklinggratäng igår, och gott blev det! :-)

Detta behöver du:
4 st kycklingfiléer
1 tomat
1 kruka basilika
3 msk dijonsenap
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
2 vitlöksklyftor
riven ost
salt och peppar

haricots verts
fetaost och rödlök

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Putsa filéerna och banka ut dom om dom är ojämna. Stek i smör så att dom får en fin yta. Skiva tomaterna tunt. Lägg filéerna i en ugnsfast form och lägg på tomaterna. Repa av alla basilikablad och hacka, strö sedan över.



Rör ut dijonsenapen i grädden och pressa i vitlöken. Blanda med creme fraiche och salta och peppra. Häll över kycklingen och strö över ost.



In i ugnen i cirka 20-25 minuter.



Koka haricot verts i lättsaltat vatten i någon minut. Skär fetaosten och rödlöken i bitar och blanda med bönorna. Servera med gratängen (och ris om man vill ha det).



Smaklig spis! :-)

Kladdkaka med Toblerone

Gjorde precis en sååå god kladdkaka med Toblerone-choklad!

Detta behöver du:

4 ägg
6 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
8 msk kakao
3 dl vetemjöl
200 gram smält smör
ca 200 gram vit eller vanlig Toblerone

ströbröd och margarin till smörjning av form (med avtagbar kant)



Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret till smeten. Låt svalna. Smörj och bröa formen. Rör ihop ägg, socker, vaniljsocker, kakao, mjöl och till sist smöret. Häll upp i den smorda formen, grovhacka chokladen och placera ut i formen.

Grädda i ca 25- 30 minter. Låt stå kallt en timme innan servering.



Serveras med vispgrädde.

Het korvsås med pasta

Idag har jag lagat en riktigt god pastasås! Denna måste ni testa, sååå god.

Detta behöver du:

(4 port)
2-3 grillkorvar
1 gul lök
1 liten grön paprika
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
KNORR Pasta & Pizza krydda
cayennepeppar (uteslut om du inte vill ha den stark)
salt
smör att steka i

Gör så här: Skiva korvarna och hacka löken. Bryn detta i smöret i stekpanna.



Tillsätt grädde och creme fraiche. Ha i rikligt (väldigt, väldigt mycket) med KNORRkryddan. Smaka av med salt. Pudra i cayennepeppar efter smak. Tillsätt tillsist finhackad grön paprika och låt såsen puttra en liten stund så den mjuknar.



Servera med pasta och en sallad! 



Jag tycker det här är JÄTTEGOTT. Enkelt att slänga i hop, går snabbt och det är billigt med korv. Bra vardagsmat helt enkelt.


Kycklinggratäng á la Nathalie

Igår gjorde jag fina Nathalies goda kycklinggratäng till middag! Himla god och enkel att göra! :-)

Detta behöver ni:
3-4 kycklingfiléer
½ kurka färsk basilika
½ burk cocktailtomater
8 st soltorkade tomater
1 st paket fetaost (färdigdelad eller dela själv i tärningar)
4 dl creme fraiche
2 dl mellangrädde
1 pressad vitlöksklyfta

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Skär kycklingen i bitar och stek tills den är genomstekt. (Salta och peppra). Lägg kycklingen i en ungssäker form och därefter cocktailtomaterna som är delade på mitten.
Blanda creme fraiche och grädde i en kastrull, koka upp och blanda sedan i soltorkade tomater, basilika, festaost och vitlök. Låt koka med i 1-2 minuter. Häll över såsen i formen.



225 grader, i cirka 15-20 minuter. Servera med bandspagetti.





Muffins med vaniljsmak

Dessa goda vaniljmuffins bakade jag nyss...



Gott va! :-)



(Även om jag äter LCHF-metoden, så kunde jag inte motstå en!) :-)


Kotletter i purjolök- och champinjonsås

Snabb och lättlagad vardagsmat - och gott är det! :-)

Ingredienser:

1 st purjolök
200 gram färska champinjoner
4 st fläskkotletter
2 dl creme fraiche
1 dl vatten
2 msk kalvfond
smör
salt och peppar

Gör så här: Strimla purjolöken. Skär champinjonerna i skivor. Värm upp en stekpanna med lite smör. Fräs lök och champinjoner ett par minuter. Lägg över på en tallrik. Stek kotletterna några minuter på varje sida. Salta och peppra under tiden. Häll på crème fraiche, vatten och kalvfond och rör om. Tillsätt löken och champinjonerna och låt allt puttra några minuter. Smaka av.



Servera med antingen ris eller ugnsbakade rotfrukter (potatis, paprika, morot, zucchini, rödlök).



SMAKLIG SPIS!


Kasslergryta med smak av curry

Slängde ihop en god kasslergryta med smak av curry i förrgår. (Går lika bra med kyckling, om man hellre vill ha det).
Detta behöver du:

500 gram kassler (eller kyckling)
1 st paprika
en liten purjolök
5 dl grädde
1-2 tsk sambal olek
1 tsk fransk senap
curry efter smak

Gör så här: Skär kasslern i tärningar och lägg i en ugnsäker form. Dela därefter paprikan och purjolöken i strimlor och lägg över kasslern. Blanda ihop grädde, sambal olek, fransk senap och curry. Häll såsen över köttet.

200 grader, i cirka 20 min.
Servera med ris och en god sallad.

Sockerkaksbotten

Den bästa och godaste sockerkaksbotten! (recept till Stefan) :-)

Ingredienser:

4 st ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
0,75 dl potatismjöl
1,5 tsk bakpulver

Gör så här: Smörj och bröa en form ca 26 cm i diameter. Vispa ägg och socker med elvisp. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och tillsätt till äggsmeten. Kör till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40 minuter. Stjälp upp kakan och låt den kallna eller låt den kallna i formen under bakhandduk. Skär bottnen i 3 delar. (Använd en brödkniv och skär försiktigt runtom för att sedan komma in mot mitten.

Använd vaniljkräm, sylt, färska bär/frukter och vispgrädde som fyllning i tårtan. Tårtan blir godast om den får stå ½ dygn innan servering så att fyllningarnas smak går in i bottnarna.


RSS 2.0