Ugnsbakad lax

En av mina favoriter är lax i ugn. Det är sååå gott och saftigt! Allra helst ska det vara färsk lax! Smörj en form med smör. Lägg i hela laxbiten (gärna med skinnet kvar, men ta bort benen). In i ugnen i 175 C tills laxen är färdig (ca 15-30 min, beroende på hur stor/tjock laxbiten är) Så enkelt, så gott. Till laxen gjorde jag en senapssås som passar perfekt till lax, pressad potatis och smörstekt sparris.

Såsen:

2,5 dl grädde
2-3 tsk fransk senap
1-2 tsk flytande honung
3 msk vitt vin
salt
vitpeppar
2 msk smör
ev. redning, t ex Majzena ljusa såser

Koka upp grädde, fransk senap, vin och honung under omrörning. Låt puttra några minuter. Blanda i smöret och smaka av med salt och peppar. Om det behövs, så kan man reda av såsen med lite redning.


Klar för ugnen... kryddad med peppar, salt och Knorrs fiskkrydda


Gott!

Kladdig chokladkaka med dajmgrädde

Denna goda chokladkaka med dajmgrädde bjöd jag på igår! Mmmmm, så god den blev!!! Dajmgrädden som man lägger ovanpå kakan innehåller krossad dajmchoklad, kakao och florsocker. Blir riktigt gott tillsammans med kakan, som är kladdig och krämig...



Ingredienser:

Kladdkakan
3 ägg
3 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
150 g smör

Dajmgrädde
3 dl vispgrädde
1 msk florsocker
1 msk kakao
2 dubbeldajm

Övrigt
Kokosflingor
Riven mörk choklad

Gör så här: Vispa ihop ägg och socker. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt i en bunke och vänd sedan ner det i äggvispet. Smält smöret och rör ner det i smeten. Häll smeten i en smord form (24 cm i diameter) strödd med kokosflingor. Grädda i mitten av ugnen i 150 grader, ca 35 minuter. Låt kallna.

Vispa grädden tills den får mjuka toppar. Sikta ner florsocker och kakao och rör om. Hacka dajmen grovt och rör ner i grädden.

Pudra florsocker på den kalla kladdkakan. Fördela dajmgrädden ovanpå och riv över lite mörk choklad som dekoration.


Thaigryta med kyckling

Fick till en suuuuper duper god thaigryta med kyckling häromdagen! Ingrediens-listan ser lång ut, men det är inte alls jobbigt och tar inte alls lång tid att göra heller. Så testa nu denna!!! 



Detta behöver du:

3 kycklingfiléer, skurna i tunna små skivor
1 röd paprika
1 gul lök
1 purjolök
smör att steka i
(broccoli om man vill ha en lite matigare gryta)
1 burk kokosmjölk
2-3 dl vispgrädde
1 hönsbuljongtärning
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
en skvätt soja (mest för färg)
salt & peppar
1/2 lime (saften)
2-3 msk mango chutney
2 tsk sambal oelek

Gör så här: Stek kyckling och purjolök i smör. Tillsätt lök skuren i båtar och paprikan skuren i små bitar och låt fräsa med en stund. Häll på kokosmjölken och grädden och lös upp buljongtärningen i grytan. Tillsätt tomatpuré, limesaft, soja, mangochutney, sambal oelek och pressade vitlöksklyftor. Lägg även i broccoli nu om ni vill ha det i. Låt puttra tills kycklingen är genomkokt och smaka sen av med salt och peppar.


Skogspanna

Mmmmm, gjorde en riktigt god gryta idag - en riktig höstmiddag i februari månad. Champinjoner, lök och lingon är några av ingredienserna. Denna måste ni testa!!!



Detta behöver du:

500 g fläskfilé
1 gul lök
200 g champinjoner
4 dl mellangrädde
1,5 msk kalvfond
2-3 msk lingonsylt
2 msk timjan
salt & svartpeppar

Gör så här: Skär fläskfilén i skivor, bryn i smör och krydda med salt och svartpeppar. Lägg åt sidan.
Hacka löken och dela svampen i fyra delar. Stek svampen i smör några minuter, salta och peppra lite. Häll i löken och fortsätt steka tills den mjuknar och får lite färg. Häll i grädde, fond och lingonsylt. Koka upp, lägg sedan ner köttet och låt såsen koka i några minuter till. Rör ner timjan i slutet.

Servera med ris eller pressad potatis och gärna lite broccoli till.


ALLA HJÄRTANS DAG kladdkaka!

Min kära pojkvän fick en god middag och efterrätt idag på Alla Hjärtans Dag! ;-) Ryggbiff med råstekt potatis och pepparsås. Efterrätten fick bli Daniels favorit - kladdkaka, med ett fint hjärta av florsocker.




Ingredienser:

4 ägg
5 ½ dl strösocker
1-2 tsk vaniljsocker
8 msk kakao
3 dl vetemjöl
200 gram smält smör

Gör så här: Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna. Smörj och bröa formen. Rör ihop (Vispa ej) ägg, socker, vaniljsocker, kakao, mjöl och till sist smöret. Häll i en form med avtagbar kant. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Kakan ska vara kladdig i mitten.

Låt kakan svalna och ställ därefter in den i kylen i minst två timmar. Servera med glass och vispad grädde.

Och den råstekta potatisen och ryggbiffen blev så här...



Råstekt potatis:
(2 personer)

6 potatisar eller 2-3 bakpotatisar
smör
salt och peppar

Gör så här: Dela potatisen på längden, i lagom tunna skivor. Dela därefter potatisskivorna i stavar. Stek i rikligt med smör, på medelvärme i cirka 20 minuter.






Kanelbullar

Åååååååååh, vad det luktar gott i hela lägenheten! Nybakade kanelbullar luktar så förbannat gott ;-) Ska alldeles strax smaka en, när dom har fått svalna lite...

Jag körde på en "fuskvariant" idag, dvs en färdig vetemix. Smidigt och bra - och riktigt god! (Smakade en medans jag skrev nu) ;-) Nästa gång ska jag faktiskt ta lite kardemumma i också. Så gott!




Detta behöver du:

1 paket Kungsörnen, bullar och längder mix
kanel
socker
smör

pärlsocker
ägg till pensling

Gör så här: Följ anvisningarna på förpackningen.



Club Sandwich

Idag blev det Club Sandwich till middag och det var så gott! Måsten i en Club Sandwich är bacon, kyckling, sallad, avokado, tomat, ost och majonnäs. Men om man vill så kan man även ha ägg och lite lök också.

Detta behöver du till 2 sandwich's:

2 st kycklingfiléer
6 skivor formfranska
1 avokado
1 tomat
6 skivor bacon
majonnäs
sallad
2 skivor ost

Gör så här: Strimla kycklingfiléerna och krydda dem med salt och peppar. Stek dem i smör. Stek därefter brödskivorna så att dom får en gyllenbrun och frasig yta. Stek baconskivorna knapriga. Varva sallad, tomatskivor, strimlad avokado, kyckling och baconskivor. Toppa med majonnäs. Tryck ihop och dela på diagonalen. Fäst med en tandpetare.


Helstekt kyckling med smarrig sås

Provade att steka en hel kyckling i ugnen idag, och det blev väldigt gott och saftigt! Till kycklingen hade vi gelé, en sallad som innehåller ruccola, haricot verts, cashewnötter, fetaost (ska egentligen vara parmensanost) och vitlök, potatis och en jättegod sås. Den här såsen är ett nästan ett måste till helstekt kyckling.



Såsen: 

3 dl vispgrädde
1 1/2 dl creme fraiche
1 hönsbuljongtärning
1 msk kinesisk soja
1 msk svartvinbärsgelé
1 msk vetemjöl utrört i lite vatten
salt & vitpeppar


Blanda allt i en kastrull och koka upp. Låt puttra 5 min och smaka av med mer soja och gelé om det behövs.


Korv stroganoff

Hemmagjord korv stroganoff är så mycket godare än färdiga mixer, som t ex Knorrs korv stroganoff mix. Nej, tacka vet jag hemmagjort! :-)



Detta behöver du:
500 g falu-, frukost eller grillkorv
1 st gul lök
smör eller margarin
3-4 msk tomatpuré
2 tsk dijonsenap
salt och peppar
grillkrydda & cayennepeppar
hackad persilja
4 dl mellangrädde

Gör så här: Skär korven i 1/2 cm tjocka bitar. Skala och hacka löken. Bryn korv och lök. Tillsätt tomatpurén, dijonsenap och rör om. Späd med grädde. Smaksätt med salt och peppar, grillkrydda och lite cayennepeppar. Koka ett par minuter. Rör i hackad persilja och servera med ris eller pasta.


  

RSS 2.0